Distribuie acum!

Europenii iubesc cartofii. Îi cultivă în mod tradiţional de zeci de ani,
transmit aceste tehnici din generaţie în generaţie şi promovează această cultură prin intermediul unor evenimente dedicate, având ca obiectiv valorificarea mai bună a producției în plan local și nu numai.

Cartoful este originar din America de Sud şi a fost adus în Europa de către spanioli în secolul al XVI-lea când s-a răspândit, rapid, pe întreg continentul. Astăzi, europenii încearcă să-şi protejeze tradiţia cultivării cartofilor nu doar prin obţinerea certificărilor europene IGP sau DOP pentru soiurile tradiţionale, ci şi prin organizarea unor festivaluri de amploare care îi atrag deopotrivă pe localnici şi turişti. Vă prezentăm, în continuare, câteva dintre cele mai cunoscute festivaluri destinate cartofului care pot fi, oricând, un bun model de urmat şi pentru România

🇬🇧 MAREA BRITANIE 

🥔 Marea Britanie celebrează cartofii cultivaţi în jurul oraşului Comber în cadrul festivalului Comber Earlies Food Festival. Cu prilejul acestui eveniment, participanţii au ocazia să-i cunoască pe producătorii acestui produs certificat IGP şi să participe, alături de întreaga familie, la competiţii, spectacole cu muzică live sau workshop-uri dedicate copiilor. Bineînţeles că la eveniment sunt prezenţi şi bucătarii locali care îi îmbie pe cei prezenţi cu cele mai bune reţete bazate pe cartofi,

🇬🇷 GRECIA 

🥔 În insula Naxos, din Grecia, Uniunea Cooperativelor Agricole din Naxos organizează, anual, în onoarea
producătorilor de cartofi locali, Festivalul Cartofului din Naxos. Evenimentul are loc în perioada turistică de vârf şi contribuie cu aproximativ 10% la creşterea numărului vizitelor turiştilor în zonă, numărul total de persoane care iau parte la eveniment fiind de aproximativ 3.000 de participanţi. Cartofii produşi în Naxos, într-un volum de peste 8 milioane de kilograme/ an, sunt certificaţi IGP şi reprezintă baza a numeroase feluri de mâncare locale care sunt prezentate, bineînţeles, şi în cadrul evenimentului.

🥔 În localitatea muntoasă Lekani, din zona Kavala (Grecia), are loc, în fiecare an, în primele zile ale lunii
septembrie, Festivalul Cartofului. Acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă şi reuneşte, în fiecare an, aproximativ 3.000 de participanţi, scopul său declarat fiind acela de a promova cel mai de seamă produs local al comunităţii, respectiv cartoful Lekani, renumit, pe plan local, încă din anii ’30. Participanţilor le sunt prezentate obiceiurile şi tradiţiile locale, iar participanţii sunt încântaţi prin dans, muzică, mâncare, expoziţii şi spectacole.

🇵🇹 PORTUGALIA 

🥔Portugalia are două tipuri de cartofi certificate pe plan european, unul dintre aceştia fiind cartoful dulce din Aljezur. Pentru a-l pune şi mai bine în evidenţă, oficialii oraşului Aljezur organizează, în fiecare toamnă, un festival special destinat exclusiv acestuia – Sweet Potato Festival. Cei peste 100 de expozanţi le prezintă vizitatorilor
nu doar cartofii dulci în forma lor proaspătă, ci şi numeroase produse procesate din aceşti cartofi, care mai de care mai surprinzătoare cum ar fi ciocolata, gemul, îngheţata, lichiorul sau chiar berea din cartofi.

🇪🇸 MALTA

🥔 POTATO AND AGRARIAN FESTIVAL este un eveniment organizat anual, ce se adresează deopotrivă turiștilor și localnicilor, promovând tradiţiile, agricultura și viața la țară din insulele malteze.

🇫🇮 FINLANDA 

🥔 TURKU NEW POTATO FESTIVAL este un eveniment dedicat cartofilor noi, organizat anual, are ca element central o competiție de gătit cu cartofi între bucătarii restaurantelor aflate în orașul Turku.

🇳🇴 NORVEGIA

🥔 Potato Festival este un festival pentru întreaga familie, organizat anual în orașul Bryne, unde bucătarii locali pregătesc cele mai bune reţete folosind exclusiv cartofi produși de fermierii locali.

🇩🇪 GERMANIA 

🥔 Germania este una dintre țările europene în care cultivarea şi consumul cartofilor sunt printre cele
mai apreciate. În micul orăşel Sankt Johann (localizat foarte aproape de Stuttgart) are loc, în fiecare an, festivalul Kartoffelfest sau Potato Fest. Festivalul are nu doar o componentă culinară (în cadrul său sunt prezentate numeroase feluri de mâncare pe bază de cartofi), ci şi una educaţională şi distractivă, cea din urmă fiind destinată, în principal, copiilor. La ediţia din 2017 a festivalului au participat peste 60 de producători locali.

🇫🇷 IRLANDA

🥔 Irlanda sărbătoreşte şi ea cartoful în cadrul festivalului Féile an Phráta / The Potato Festival, care subliniază importanţa cartofului în viaţa şi în dieta locuitorilor din zona Kerry. Producătorii locali sunt foarte mândri de cartofii lor, care se numără printre cei mai buni din Irlanda datorită solului nisipos și a nutrienților abundenți din cadrul acestuia, aşa că, în fiecare an, peste 100 de cultivatori concurează cu entuziasm pentru a deveni campionul local al cartofilor şi pentru a primit titlul de Laoch an Phráta.

”Ziua Verde a Cartofului” este cel mai important eveniment tehnico-științific dedicat acestei culturi în România 🇷🇴

Evenimentul se desfășoară anual și este organizat de Federația Națională Cartoful în România, împreună cu INCDCSZ Brașov, în prima decadă a lunii iulie, prin rotație, într-una dintre cele mai reprezentative zone de cultură a cartofului din țară. În mod constant la ,,Ziua Verde a Cartofului” în fața lanurilor de cartof înflorite, se întâlnesc fermieri, cercetători, furnizori de inputuri și oficialități, care au ocazia să vadă cele mai noi tehnologii de cultură a cartofului, dar și cele mai performante soiuri de cartof cultivate în Europa și în România, inclusiv soiuri românești. În 2019, evenimentul a ajuns la cea de-a 42-a ediție și a fost găzduit de Stațiunea de Cercetare de la Târgul Secuiesc din Covasna.

Photo credit: News GR


Distribuie acum!