Distribuie acum!

Două mari asociații europene de pomicultori propun stoparea alocărilor de fonduri UE direcționate către sectorul pomicol din Europa de Est. 

Congresul Prognosfruit, cu o tradiție de mai bine de 40 de ani, este o întâlnire anuală a producătorilor și procesatorilor de fructe din Europa, unde se fac analize și prognoze pentru sezonul următor. În cadrul evenimentului desfășurat la Alden, Belgia, în perioada 7-9 august, reprezentanții organizațiilor naționale a producătorilor de fructe din Belgia și din Olanda au lansat o cerere specială: doresc stoparea fondurilor dedicate dezvoltarii sectorului pomicol din țările Europei de Est.

🍎🍐Cele două mari organizații consideră că sectorul de fructe a rămas într-un con de umbră, că a fost neglijat. Producătorii se simt victime ale boicotului rus. Embargoul a fost împotriva produselor agricole, merele și perele fiind printre cele mai importante fructe care plecau spre Rusia.

Măsurile de sprijin au fost ineficiente, ei arătând cu degetul și spre sumele care pleacă spre Europa de Est menite să extindă producția, ceea ce va pune presiune pe preț în viitor, cu consecințe negative asupra producătorilor belgieni și olandezi, care sunt nevoiți să respecte cerințe tot mai stricte privind recoltele.

Marii producători de fructe din vest cer două lucruri în principal:

  • schimbarea politicii față de Rusia (care a revenit în Cosiliul Europei în 2019) și oferire de suport celor care au avut de suferit în urma conflictului politic;
  • a doua cerere se referă la stoparea suportului financiar care merge către țările estice pentru dezvoltarea sectorului de fructe, mai ales că fondurile publice sunt folosite într-un mod ineficient pe de o parte, iar pe de cealaltă parte împiedică dezvoltarea unui sector de top profitabil până acum în vestul Europei.
  • de asemenea ei consideră că suprafața cu fructe ar trebui redusă, nu extinsă. Iar UE are instrumentele să o facă. O schemă de defrișare cu reguli stricte, de exemplu, ar fi un pas în acea direcție, adică spre un sector de fructe sănătos, mai susțin aceste puternice organizații occidentale.

(sursa:www.nfofruit.nl, www.freshplaza.com)


Distribuie acum!