Distribuie acum!

Ferma de legume Fierbinți: jumătate din suprafață este dedicată culturilor de ardei

INTERVIU FERMIER STEFAN ANDREI MINEA

Ferma de Legume Fierbinți este una dintre afacerile de familie de succes în acest sector, succes care a venit mai ales după începutul colaborării cu un lanț de retail. Am stat de vorbă cu Ștefan Minea, fiul lui Alexandru Minea, cel care se ocupă de producția efectivă din fermă. Ștefan, absolvent de Horticultură, este responsabil cu partea administrativă a afacerii.

 

Cum ați început?

Activitatea de producere de legume a fost începută de tatăl meu, care a pornit cu o suprafață destul de mică, în câmp, acum aproximativ 17 ani. Dar era greu, vindeam la tarabă sau la intermediari, piața era nesigură. Încet, încet am mărit suprafața și am intrat în programul”Gusturi românești”. Abia de aici putem spune că am început să ne dezvoltăm.

Ce suprafață lucrați acum?

Am trecut de la producția în câmp, la spațiul protejat, dar nu în totalitate. Avem 7.000 mp de solarii și 2 hectare în câmp deschis. Sortimentul de legume este foarte larg, acoperim practic tot anul. Din toată suprafața, aproape 50% este dedicată culturilor de ardeioase (ardei gras, capia, gogoșar) pentru că sunt mai rentabile.

Cred că această specie merită mai multă atenție datorită numeroaselor posibilități de utilizare, proaspăt sau procesat.

Ce destinație are producția de ardei?

Din totalul cantității pe care o producem, circa 70% pleacă spre retail, pentru consum proaspăt. Este binențeles cal. I, în mare parte ardei de culoare roșie (cea mai căutată). Uneori mai dăm la industrializare sau procesăm pentru consum propriu. De aceea anul acesta depunem un proiect pe Măsura 4.1 de investiții, pentru o linie de procesare: vrem să obținem produse tradiționale din legumele noastre.

Cum vedeți dezvoltarea sectorului legumicol la noi, ce perspective credeți că oferă?

Pe noi, începerea colaborării cu un retail ne-a ajutat să ne dezvoltăm, să facem investiții, ne-a forțat să producem mai mult și mai responsabil, de calitate mai bună. Azi, după 6 ani de colaborare, ne putem angaja la investiții mai mari și suntem mulțumiți de cum au evoluat producțiile noastre, mai ales că piața cere din ce în ce mai mult legume produse local, iar noi vrem să aducem consumatorilor noștri aceste produse. Este păcat să nu profităm de acest trend al pieții și să nu oferim noi, producătorii locali, ceea ce vor românii. ”

Despre cum a evoluat ferma, despre ce-și propune în continuare familia Minea veți putea afla din Analiza de piață Agrotrends dedicată culturii de ardei, care va fi distribuită gratuit în ziua evenimentului dedicat culturii de ardei, ce va avea loc la finalul lunii martie.

Analiza va include analize de piata extinsa pe 3 tari – Romania, Moldova și Serbia cat si studii de caz si modele de buna practica din fiecare dintre acestea.


Distribuie acum!