Distribuie acum!

Cartoful reprezintă un aliment de bază în peste 100 de țări în lume, dar mai puțin de jumătate din cartofii cultivați  sunt pentru consum proaspăt. Restul sunt procesați sub diverse forme și ingrediente, până la hrană pentru animale, pentru utilizare industrială etc. Creșterea cererii pentru industria de procesare este un motor puternic pentru piață.

Europa are cel mai mare consum de cartof /cap locuitor/an: aproape 90 kilograme. Pe tot continentul se estimează că se produc circa 122 milioane de tone , conform datelor EUPPA, din care 52-53 milioane tone în UE. Din acestea, 37 milioane tone provin din țările vestice (Olanda, Gemania, Belgia, Franța și Marea Britanie, care sunt reprezentate în UE de organizația NEPG). Producția europeană  de cartof procesat este estimata la circa 19 milioane tone, cu o valoare de peste 10 miliarde euro. Tările vest europene (și nu numai) au migrat de la producția pentru consumul proaspăt către producția  și consumul de cartof procesat sau sămânță pentru export.

Organizația NEPG a estimat pentru acest sezon, conform comunicatului din luna iulie, o creștere de 2,2 %, a suprafaței destinată cartofilor de consum. Creșterea înseamnă o suprafață totală de aproape 611.190 hectare. Se pare că este cea mai mare  estimare din ultimii 10 ani, dar care nu se reflectă și în producție.

Primele raportări de a finalul primaverii aratau că media germanilor este de 42 t/ha irigat, în timp ce belgienii anuntau 38 t/ha neirigat. Dar sunt multe zone afectate de secetă sau inundații, ceea ce ar putea trage în jos media europeană. Cu toate acestea  se dorește un sezon mai lung, cererea de materie primă fiind mai mare cu 8-10% anul acesta.

Cresterea pietei pentru french fries

Producția mondială pentru export de cartofi congelați (pai) a ajuns la 7,6 milioane tone/an, o creștere de aproape 50% în 2017, față 2009, 95% din această cantitate fiind produsă în SUA și UE, mare parte pentru țările emergente.  Piața globală pentru cartofi congelați se așteaptă să crească la 74.403 milioane dolari SUA până în 2025, un plus de circa 4%, având ca an de referință 2018. Forma principala este French fries, atât în țările europene cât și în țările emergente, iar producătorii caută noi forme de prezentare a acestora.

Și consumatorii chinezi preferă cartofii proaspeți de import, deși China este cel mai mare producător de cartofi. Ca și la europeni, se păstrează si aici trendul crescător al prețurilor început anul trecut, însă numai 10-15% din producția locală ajunge la procesare, sub formă de chips și cartof pentru prăjit. Dezvoltarea clasei de mijloc, datorită urbanizării, a determinat această creștere, precum și interesul pentru bucătăria vestică. Și guvernul chinez dorește să mărească producția de cartofi, fiind una dintre cele mai profitabile culturi pe unitatea de suprafața.


Distribuie acum!